Skip to main content
AgendaMøderNetværk

Øresund som Marin Nationalpark

Af 07/12/2021december 6th, 2022Ingen kommentarer

NETVÆRKSMØDE TIRSDAG DEN 6. DECEMBER 2022, KL. 7-10 HOS MARINBIOLOGISK SEKTION V/ ØRESUNDSAKVARIET

Hvordan udvikler vi det blå-grønne erhvervsliv bæredygtigt i hele Helsingør?

Hey – vidste du, at vi har et universitet i Helsingør? Det ligger på Nordhavnen i samme bygninger som Øresundsakvariet. Marinbiologisk Sektion er en afdeling af Biologi under Københavns Universitet og de er værter for mødet om den marine nationalpark.

OBS! Dette møde var planlagt til afvikling 18. januar 2021, men er pga. corona-situationen blevet flyttet.

Øresund skal fredes – vi tager ja-hatten på og undersøger potentialerne for udvikling i de blå-grønne erhverv

Øresundsudvalget afleverede i 2021 en 13-siders rapport med anbefalinger til, hvordan vi fra et helsingoransk perspektiv frem mod 2030 arbejder frem mod en blå-grøn beskyttelse af Øresund. Og selvom der i december blev indgået en landspolitisk aftale om en fredning af Øresund som marin nationalpark og eventuelt Unesco biosfæreområde, er processen lang og bureaukratisk. Ikke bare skal den koordineres på tværs af kommuner og stat, men også mellem to lande. Også selvom der er afsat midler i millionklassen til projektet.

Mens vi venter på Godot, sætter vi temaet på dagsorden. På mødet forestiller vi os, at fredningen allerede er en realitet. I tider hvor både partier og erhvervsliv overbyder hinanden med grønne hensigter, kunne vi jo bare give håndslag og spare papirarbejdet. Så. Hvilke potentialer giver en status som marin nationalpark erhvervslivet?

Ja, der stod potentialer og ikke problemer. For selvfølgelig indebærer en fredning begrænsninger og indskrænket bevægelsesfrihed for visse, traditionelle erhvervsaktiviteter. Så husk ja-hatten, når du tager hjemmefra i januar-mørket.

Vi siger ikke, at dagens opgave er nem. Derfor bliver processen på mødet drevet af erfarne konsulenter fra rådgivnings- og investeringshuset The Footprint Firm, som har specialiseret sig i projekter som krydser innovation og bæredygtighed. Det er vores garanti for, at du som minimum bliver et lærerigt møde, som du går fra fuld af inspiration.

I forlængelse af dagsorden får du mulighed for at deltage i en eksklusiv rundvisning på laboratoriet, som også fører os bag vandmasserne i Øresundakvariet.

Program:

7:00-8:00 Morgenmad og netværkshygge.
Vi tænder pejsen i den stilige kantine hos Marinbiologisk Sektion, som har bestilt morgenbrød.

8:00-8:05 Velkomst v/Tino og Aslak.
Vi hilser på dagens gæster og hører de seneste nyheder i netværket.

8:05-8:20 Keynote: Øresunds marine kvaliteter v/Jens Peder Jeppesen, akvariechef.
Som chef på Øresundsakvariet har Jens Peder fingeren på pulsen og tåen i vandet, når det gælder Øresund. Vi finder ikke mange øresundseksperter på hans niveau. Som medlem af Øresundsudvalget der anbefalede en fredning af Øresund, udlægger han grundlaget for dagens tekst.

8:20-9:45 Workshop: Hvordan udvikler vi blå-grønne erhverv med udgangspunkt i Øresund? v/Nikolaj Herskind og Mikkel Hejbøl Jensen, The Footprint Firm
På med ja-hatten. Men bare rolig. Vi kommer til at ideudvikle på et oplyst grundlag og med afsæt i velafprøvede metoder og stærke cases. Da vi kontaktede The Footprint Firm syntes de netværket og dagens tema var så spændende, at de ganske enkelt ikke kunne sige nej til at tage del i den blå-grønne agenda i hele Helsingør.

9:45-10:00 Netværk

10:00-10:45 Rundvisning for dem, som er interesseret v/Jens Peder Jeppesen og Jens Erik Nybo Larsen

Fotos: Kristian Vedel, Øresundsakvariet og Wonderful Copenhagen